Bästa kärleksmumsen

Halvfrysta kärleksmums – precis som jag vill ha dem!
Dessa kärleksmums, orginalrecept Leila, är de absolut bästa. De älskade kakorna (även kallad mockarutor) går hem hos både stora och små, och är min äldsta sons favorit!
Då dessa kakor är bakade till redan nämnda sonens kalas pimpade jag dem med kulört strössel, men får jag välja toppas de med kokos.
Kärleksmums
24 stora bitar
2 dl vatten
300 g smör
200 g ljus choklad
300 g smör
200 g ljus choklad
Chokladglasyr
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk choklad
Topping
2 dl kokosflingor eller strössel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten.
4. Tillsätt vatten och smält smör.
5. Klä en 40x30 cm långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
6. Strö över grovt hackad choklad.
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Låt svalna.
8. Koka upp vispgrädde, häll i espressokaffe och låt svalna något.
9. Smält ner finhackad choklad och glasera kakan.
10. Strö över kokos och låt glasyren stelna, gärna i kylen.
11. Skär kärleksmumskakan i rutor.
Mjuka chocolate chip cookies

Dessa godingar är en annan, mycket mjukare, variant på den traditionella cookien.
Mjuka chocolate chip cookies med Smarties
Cirka 16 st
170 g smör, rumstempererat
1 3/4 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk vaniljpulver
Knappt 5 dl vetemjöl
2 tsk maizena
1 1/2 tsk bakpulver
100 g chocolate chips eller hackad choklad
100 g Smarties eller Nonstop
Gör så här:
1. Vispa smör, farinsocker, strösocker, ägg och vanilj fluffigt.
2. Blanda vetemjöl, maizena och bakpulver i en annan skål och blanda sedan ner i äggblandningen.
3. Blanda till sist ner chokladen.
4. Rulla sedan degen till ca 15-16 bollar och tryck ner en massa Smarties eller Nonstops i varje boll. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.
5. Värm ugnen till 175 grader och grädda kakorna i 11-12 minuter, direkt från kylen. Låt svalna.

Nutelladagen!

Idag är det nutelladagen och det "firade" vi tidigare under dagen med belgiska våfflor toppade med lättvispad grädde, bananar och nutella (såklart).
Helt klart något av de godaste man kan äta. En superb kombination!
Det belgiska våffeljärnet har jag köpt på Lidl för under 200 kr. De brukar ha kampanj (åtminstone) en gång per år. Håll utsikt!
Receptet kommer från Leila.

Belgiska våfflor
2 ägg
125 g smör
2.5 dl mjölk
2 dl vatten
12 g färsk jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,75 dl vetemjöl
Smält smör till gräddning
2.5 dl mjölk
2 dl vatten
12 g färsk jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,75 dl vetemjöl
Smält smör till gräddning
Gör så här:
1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
2. Smält smöret.
3. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
6. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
2. Smält smöret.
3. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
6. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
7. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
8. Värm våffeljärnet.
9. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3–5 minuter.
10. Servera med valfria tillbehör.
Enklaste glasstårtan

Köp glass i rund förpackning (jag valde Oreo-glass). Klipp upp förpackningen och placera glassen på ett fint tårtfat.
Garnera med spritsad grädde och småkakor (mini-oreos i mitt fall). Toppa evenutellt tårtan med födelsedagsljus och andra dekorationer. Ta-da, klart!
Tårta med centerfluff och hallonmousse

En av tårtorna som vi serverade på lillemans 3-årskalas var denna variant med hallonmousse och centermouss med hackad center. Riktigt god!
Centerfluff
Räcker till 1 tårtlager (det blir ganska mycket)
180 g centerchoklad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Dela centern i halvor och värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka, vilket är mycket viktigt.
1. Dela centern i halvor och värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka, vilket är mycket viktigt.
2. Häll i chokladen och smält på svag värme tills allt är smält.
3. Ställ centergrädden i kylen och låt den stå i minst 6 timmar, gärna över natten.
4. Vispa sedan upp centergrädden till härligt fluff med elvisp.
Hallonmousse
Räcker till 1 tårtlager
200 g frysta hallon
En knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
En knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
Gör så här:
1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
2. Blanda cirka hälften av hallonmoset med färskosten.
3. Blötlägg gelatinbladen, vispa grädden.
4. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden.
5. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

Jordgubbssemifreddo med maräng

Denna glasstårta är inte helt i säsong, men den smakar väldigt gott året om!
Jordgubbssemifreddo med maräng
10-12 bitar
2 marängbottnar
4 ägg
2 dl strösocker
5 dl vispgrädde
4 ägg
2 dl strösocker
5 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar + 0,5 dl till garnering
1/2 dl vatten
Gör så här:
1. Börja med att skära jordgubbarna i mindre bitar och koka ihop med ½ dl vatten och 1 dl socker ca 30 min. Låt svalna helt. Mixa sedan med stavmixer, det behöver inte bli helt slätt.
2. Separera gulor från vitor, det är viktigt att skål och visp till vitorna är rena.
3. Vispa vitorna till ett fast skum, tillsätt sedan sakta 1/2 dl socker. Vispa gulorna luftiga med 1/2 dl socker och vispa grädden för sig.
4. Lägg en marängbotten i formen och krossa den andra. Vänd varsamt ihop gulor, vitor, grädde och den krossade marängen.
5. Vänd till sist ner jordgubbsmixen, det behöver inte bli helt blandat.
6. Frys tårtan i minst 4 timmar innan servering och garnera med färska jordgubbar.
Fantastiskt gott och fräscht!
Tomteluvor á la kladdkaka

Ett av bakverken från julaftonens fika. Av en vanlig kladdkaka tryckte jag ut runda bottnar som jag sedan dekorerade med grädde och jordgubbar. Lätt som en plätt!
Ett tips: Vispa grädden med lite marsanpulver så blir den stadigare och håller upp jordgubben bättre.
Saffransbullar – världshistoriens godaste!

Nu när det "bara" är några veckor kvar till advent passade jag i dag på att fylla frysen med dessa. Undra hur länge de räcker...

Saffransbullar
Ca 30 stycken
2 pkt saffran
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1,2 l vetemjöl special (jag tog något mindre)
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1,2 l vetemjöl special (jag tog något mindre)
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
1. Stöt saffran med en nypa socker och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Blanda alla ingredienserna till fyllningen med en elvisp.
7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut med fyllningen. Lägg dem i bullformar och låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.
8. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg (jag körde på 8,5 min). Klart!
8. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg (jag körde på 8,5 min). Klart!
Tips! Jag har en äggallergisk son och brukar baka dessa utan ägg, vilket funkar bra. Jag utesluter då ägget i degen, tar en nypa bakpulver i stället och uteslutar liiite av mjölet.
Bullarna penslar jag med sockerlag (2 delar socker, 1 del vatten) efter att jag har gräddat dem och strör sedan på pärlsockret. Det brukar bli toppen!
Chocolate chip cookie dough cupcakes

Mina nya favoritcupcakes i miniatyrtappning. Fantastiskt goda och saftiga!
Börja med att göra fyllningen som ska vila medan cupcakesen gräddas...
Så, vad väntar du på? Iväg till köket och börja baka, precis om jag ska göra nu!
Cookie dough-fyllningen
55 g rumstempererat smör
6 msk packat farinsocker
135 gram (2,25 dl) vetemjöl
200 gr (1/2 förpackning) sötad kondenserad mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
0,5-1 dl chocloate chips eller hackad choklad.
Gör så här:
1. Vispa smör och socker ljust luftigt med hjälp av en elvisp.
1. Vispa smör och socker ljust luftigt med hjälp av en elvisp.
2. Tillsätt mjöl, kondenserad mjölk och vaniljextrakt och blanda till en jämn röra. Rör ner chocolate chips.
3. Linda in degen i plastfolie och låt vila i kylen medan cupcakesen görs.
Chocolate chip cupcakes
12 st normalstora (jag fick ut 24 minicupcakes)
Chocolate chip cupcakes
12 st normalstora (jag fick ut 24 minicupcakes)
125 g osaltat, rumstempererat smör
155 g (1.8 dl) socker
2 ägg
225 g (3.75 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
0.8 dl mjölk
1/4 tsk vaniljextrakt (jag tog 1/2 tsk vaniljpulver)
1 - 1.5 dl mini chocolate chips eller finhackad choklad
Gör så här: 1. Värm ugnen till 180 grader. Vispa smör och socker ljust och luftigt med hjälp av en elvisp.
2. Tillsätt ett ägg i taget och sedan mjölken. Blanda mjöl, bakpulver, salt, och vaniljextrakt i en egen bunke och blanda ner. Rör ner chocolate chips.
3. Fördela smeten i 12 muffinsformar i en muffinsplåt och grädda i ugnen i cirka 20 minuter eller tills dess att cupcakesen fått en gyllene färg och en sticka i mitten av cupcakesen kommer ut ren. (Jag höjde ugnsvärmen till 200 grader och grädde mina i cirka 10-12 minuter.)
4. När cupcakes har svalnat, skär med hjälp av en vass kniv ut ett hål i mitten av varje cupcakes och fyll med valfri mängd cookie dough. Fyll med en matsked eller två, beroende på muffinsstorlek.
4. När cupcakes har svalnat, skär med hjälp av en vass kniv ut ett hål i mitten av varje cupcakes och fyll med valfri mängd cookie dough. Fyll med en matsked eller två, beroende på muffinsstorlek.
Kondenserad mjölk-frosting
350 g osaltat, rumstempererat smör
350 g osaltat, rumstempererat smör
400 g (7.5 dl) siktat florsocker
200 g (1 halv förpackning) sötad kondenserad mjölk
Gör så här:
1. Skär rumstempererat smör i kuber och vispa ljust och fluffigt med hjälp av en elvisp på hög hastighet. Sänk hastigheten och tillsätt lite florsocker i taget. Vispa på hög hastighet tills allt är ordentligt blandat.
2. Tillsätt kondenserad mjölk och vispa sedan igen på hög hastighet till en fluffig frosting. Spritsa frostingen på de cookie dough fyllda cupcakesen och dekorera med chocolate chips.
Vit kladdkaka

För ett tag sedan provade vi ett recept från "Halv åtta hos mig" signerat Jenny Strandgården.
Sött, riktigt sött, men gott. Glöm inte bort att servera tillsammans med hallon för att bryta av sötman, viktigt!
VIT KLADDCHOKLADTÅRTA
16 bitar (snarare 8-10 skulle jag säga)
250 g vit choklad
200 g smör
3 st ägg
2.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
Glasyr
150 g vit choklad
0.5 dl vispgrädde
Dekoration
Florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Börja med tårtan. Hacka chokladen.
3. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter.
4. Vispa ägg och socker poröst.
5. Rör i choklad och mjöl.
6. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
7. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
8. Låt kallna och ställ in i kylen.
9. Gör glasyren. Hacka chokladen.
10. Koka upp grädden.
11. Ta den från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills den smälter.
12. Låt glasyren halvstelna ca 5 minuter i kylen.
13. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen.
14. Sikta över florsocker och servera gärna med varma hallon.

Semmeltårta

En semla som räcker till många.
Ni har väl inte missat att det är fettisdagen idag? Jag är själv inget jättefan av fastlagsbullar, men många i min närhet avgudar bakverket.
Så i år bjöd jag bland annat på semmeltårta här hemma. Godare än en vanlig semla, i mitt tycke. Fyllningen blir jämt fördelad och man kan själv välja hur stor/liten bit man vill ha. (Nu tänker ni kanske: minisemlor, men jag tycker det är svårt att få dem lika saftiga som större varianter.)
SEMMELTÅRTA
1 tårta (12 bitar) och 6 normalstora semlor
Vetedeg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
Pensla med:
Ägg
Gör så här:
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela dagen i tre delar. Använd 2/3 till att baka ut en stor bulle, ca 22 cm i diameter. Platta till den något. Använd 1/3 till att baka ut 6 normalstora bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda de normalstora bullarna 8-10 minuter i mitten av ugnen. Grädda semmeltårtan i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt svalna.
Sedan är det bara att fylla med mandelfyllning och vispad grädde!
Gillar man inte mandelmassa kan jag varmt rekommendera Per Mobergs recept på vaniljkräm (som han använder i sin prinsesstårta). Tidsbrist? Gör vaniljkräm på vanlig marsansås och blanda ner lite vispad grädde!
Silviakaka

Enkel att lyckas med och fantastiskt god.
Silviakakan (som i vår familj går under namnet kokoskaka) är en gammal goding och en av mina absoluta favoriter. Genialisk i sin enkelhet!
Receptet kommer från min mamma (med en liiite ändring dock, jag använder alltid minst 2 tsk bakpulver medan originalreceptet endast rekommenderar 1 tsk).
SILVIAKAKA
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl ljummet vatten
Glasyren:
100 gr smör
1 dl strösocker
1 äggula
4 msk vaniljsocker
Garnering:
Kokosflingor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd försiktigt ner i smeten. Rör till sist ner vattnet.
4. Smöra och bröa (gärna med ett tunt lager mjöl) en springform ca 28 cm i diameter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Känn efter med en sticka.
6. Låt kakan svalna helt.
7. Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner resten av ingredienserna. Låt sjuda under konstant omrörning i cirka 2 minuter.
8. Häll över kakan och garnera med kokos.
Tips! Kakan kan även gräddas i en mindre långpanna. Tiden i ugnen behöver då kortas avsevärt och kanske bör du också dubbla mängden glasyr. Själv föredrar jag springformsvarianten veckans alla dagar.
Mini lemon poppy seed cupcakes

Note to self: Använd färgglada formar nästa gång!
Citron och vallmofrön är en spännande och faktiskt väldigt god kombination. Ett roligt alternativ när man lessnat på regelrätta citroncupcakes (som jag dock gillar väääldigt mycket!).
Receptet, Leilas, utgår från att man ska göra vanliga cupcakes. Jag valde dock att göra en minivariant (skulle servera dem på ett dessertbord), så jag fick ut minst 35 stycken och gräddade dem kortare tid.
LEMON POPPY SEED CUPCAKES
12 st
3 st ekologiska ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st nypa salt
1 dl blå vallmofrö
Skal av 2 citroner och saft av 1 citron (min citronsmak blev liiite för mesig, nästa gång smakar jag av smeten och tillsätter ev. mer citron)
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st nypa salt
1 dl blå vallmofrö
Skal av 2 citroner och saft av 1 citron (min citronsmak blev liiite för mesig, nästa gång smakar jag av smeten och tillsätter ev. mer citron)
Lemon cream cheese frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 2 citroner och saft av 0,5 citron
100 g Phiadelphiaost
Vallmofrö till garnering
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 2 citroner och saft av 0,5 citron
100 g Phiadelphiaost
Vallmofrö till garnering
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Blanda i rivet skal av saften av en citron. Tillsätt vallmofrö och ytterligare rivet citronskal och citronsaft.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. (Jag gräddade mina mini-varianter i 10-12 minuter.) Låt svalna.
8.Gör frostingen. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, rivet citronskal, citronsaft och phiadelphiaost krämigt.
9. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med vallmofrö och ev. vita vinbär.

American pancakes birthday style

Fantastiska american pancakes smaksatta med vanilj och citronskal, mums!
I lördags, på min sons födelsedag, serverade jag dem dagen till ära med hallon, vispgrädde, rumsvarm nutella och kulört strössel.
En hit, både bland stora och små! Det smarriga receptet är Leilas.
AMERICAN PANCAKES
8 st (vi brukar få ut 5-6 st)
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Skal av 1 citron
2 msk smör
2,5 dl mjölk
1 ägg
Gör så här:
1. Blanda vetemjöl,bakpulver, salt, strösocker, vaniljsocker och rivet citronskal i en bunke.
2. Smält smöret, vispa ihop med mjölk och ägg. Rör ner det i bunken med de torra ingredienserna.
3. Grädda dem gyllene i smör i en medelvarm stekpanna.
Enklaste marängtårtan

Enklaste, snabbaste och godaste tårtan: varva köpta marängbottnar, daimgrädde (grädde med krossad daim) och färska jordgubbar.
Toppa med krossad daim och servera bums! (Får tårtan stå för länge före servering mjuknar nämligen marängen...)
Har de senaste dagarna letat inspiration till en tårta som funkar för min yngre son som är äggallergiker. Hade ALDRIG kunnat gissa det, men tydligen är de flesta köpta marängbottnar äggfria (?!).
Så när han fyller 2 i morgon blir det en variant på denna!