Godaste kolan!


Jag brukar inte vara något större fan av hemkokad kola... Men efter att ha gjort och smakat denna har jag totalt vänt på steken. 

Så. Himla. God.

Receptet kommer från en äkta kolamakare, Pärlans konfektyr. Har ni inte redan testat denna, gör det. Bums!

VANILJKOLA MED HAVSSALT
ca 60 kolor

3 dl socker
1 dl glykos
80 gr osaltat smör
2 dl grädde
1 tsk havssalt
1 vaniljstång
Extra havssalt att strö på toppen

Gör så här:
Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 170 grader, den har då karamelliserats och blivit bärnstensfärgad (detta moment sket jag dock i, och kolorna blev supergoda ändå!).
Hetta upp grädde, smör, havssalt och utskrapad vaniljstång i en kastrull. Rör försiktigt ner blandningen i det karamelliserade sockret.
Koka upp till 124 grader, kolla med termometer (eller gör kulprov).
Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper och strö över lite havssalt.
Låt kolan stelna några timmar i rumstemperatur innan du skär den i bitar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0