Butterkaka i långpannan



Dessa bullar (receptet kommer från tidningen "Hembakat" men min mamma gör också en liknande variant) är både superenkla och supersaftiga! En riktig hit, menar alla som smakat.

BUTTERKAKA I LÅNGPANNAN
24 bullar

50 g jäst för söta degar
2 dl standardmjölk
200 g mjukt smör
3/4 dl socker
2 ägg
10-11 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt

Gör så här: Smula ner jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig. Klicka i det riktigt mjuka smöret. Blanda i socker, ägg och mjöl. Arbeta degen med degkrokar i 8 till 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta några minuter till. Låt degen jäsa under bakduk på varm plats i ca 40 minuter. Under tiden gör du fyllningarna, se nedan.

Fyllning 1
4 dl vaniljkräm

Gör så här: Gör vaniljkrämen enligt förpackningen så att det blir 4 dl fast kräm.

Fyllning 2
200 g mjukt smör
1 1/2 dl socker
1-2 msk malen kanel

Gör så här:
Rör mjukt smör, socker och kanel till en smet (jag brukar använda elvispen).

Pensling och garnering
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här: När degen jäst färdigt, ta ut 1/3 av degen. Kavla ut den biten till en platta med samma yta som en plåt, 25 x 40. Lägg den tunna degplattan på plåten, klädd med bakplåtspapper, och bred vaniljkrämen ovanpå.
Kavla ut resten av degen till en cirka 60 x 30 cm stor degplatta. Bred fyllning nr två över och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i 24 bitar. Lägg bitarna på vaniljkrämen, ganska tätt ihop.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker (kan uteslutas).
Låt butterkakan jäsa på varm plats utan bakduk i cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna innan du skär i förslagsvis 24 stora bitar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0