Kardemummaskorpor



Receptet har jag hittat i en gammal goding till bok, Leilas "A piece of cake" och där kallas dessa "Mormors goda kardemummaskorpor".

Första gången jag bakade dem var det som present till min mamma men efter att ha tjuvsmakat en insåg jag att de verkligen föll mig i smaken. Så sedan dess har dessa förgyllt mina egna bakburkar många gånger.

KARDEMUMMASKORPOR
ca 35 st

1 tsk kardemummakärnor
100 gr mjukt smör
1 dl strösocker
0,5 dl råsocker
1 vaniljstång
2 ägg
1 dl sötmandel
1 bittermandel (jag använde essens)
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Stöt kardemumman i en mortel. Vispa smör, socker, råsocker, delad och urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt. Rör ner ett ägg i taget.
Hacka sötmandlarna grovt och riv bittermandeln.
Blanda all mandel med vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i smeten.
Forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda längderna i 175 grader mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut dem och sänk värmen till 125 grader.
Skär längderna i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten (med snittytan uppåt).
Torka skorporna ytterligare cirka 10 minuter tills de är helt torra. Själv brukar jag låta skorporna stå kvar i ugnen efter att jag stängt av den - för att få dem ännu godare och "krispigare"...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0