Semmeltårta

En semla som räcker till många. 
 
Ni har väl inte missat att det är fettisdagen idag? Jag är själv inget jättefan av fastlagsbullar, men många i min närhet avgudar bakverket. 
 
Så i år bjöd jag bland annat på semmeltårta här hemma. Godare än en vanlig semla, i mitt tycke. Fyllningen blir jämt fördelad och man kan själv välja hur stor/liten bit man vill ha. (Nu tänker ni kanske: minisemlor, men jag tycker det är svårt att få dem lika saftiga som större varianter.)
 
SEMMELTÅRTA
1 tårta (12 bitar) och 6 normalstora semlor
 
Vetedeg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
 
Pensla med:
Ägg
 
Gör så här: 
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela dagen i tre delar. Använd 2/3 till att baka ut en stor bulle, ca 22 cm i diameter. Platta till den något. Använd 1/3 till att baka ut 6 normalstora bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda de normalstora bullarna 8-10 minuter i mitten av ugnen. Grädda semmeltårtan i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt svalna. 
 
Sedan är det bara att fylla med mandelfyllning och vispad grädde!
 
Gillar man inte mandelmassa kan jag varmt rekommendera Per Mobergs recept på vaniljkräm (som han använder i sin prinsesstårta). Tidsbrist? Gör vaniljkräm på vanlig marsansås och blanda ner lite vispad grädde! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0