Silviakaka

Enkel att lyckas med och fantastiskt god.
Silviakakan (som i vår familj går under namnet kokoskaka) är en gammal goding och en av mina absoluta favoriter. Genialisk i sin enkelhet!
Receptet kommer från min mamma (med en liiite ändring dock, jag använder alltid minst 2 tsk bakpulver medan originalreceptet endast rekommenderar 1 tsk).
SILVIAKAKA
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl ljummet vatten
Glasyren:
100 gr smör
1 dl strösocker
1 äggula
4 msk vaniljsocker
Garnering:
Kokosflingor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd försiktigt ner i smeten. Rör till sist ner vattnet.
4. Smöra och bröa (gärna med ett tunt lager mjöl) en springform ca 28 cm i diameter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Känn efter med en sticka.
6. Låt kakan svalna helt.
7. Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner resten av ingredienserna. Låt sjuda under konstant omrörning i cirka 2 minuter.
8. Häll över kakan och garnera med kokos.
Tips! Kakan kan även gräddas i en mindre långpanna. Tiden i ugnen behöver då kortas avsevärt och kanske bör du också dubbla mängden glasyr. Själv föredrar jag springformsvarianten veckans alla dagar.
Kommentarer
Trackback