Saffransbullar – världshistoriens godaste!

Nu när det "bara" är några veckor kvar till advent passade jag i dag på att fylla frysen med dessa. Undra hur länge de räcker...

Saffransbullar
Ca 30 stycken
2 pkt saffran
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1,2 l vetemjöl special (jag tog något mindre)
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1,2 l vetemjöl special (jag tog något mindre)
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
1. Stöt saffran med en nypa socker och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Blanda alla ingredienserna till fyllningen med en elvisp.
7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut med fyllningen. Lägg dem i bullformar och låt dem jäsa i cirka 20-30 minuter.
8. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg (jag körde på 8,5 min). Klart!
8. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Baka bullarna i ugnen i 5-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg (jag körde på 8,5 min). Klart!
Tips! Jag har en äggallergisk son och brukar baka dessa utan ägg, vilket funkar bra. Jag utesluter då ägget i degen, tar en nypa bakpulver i stället och uteslutar liiite av mjölet.
Bullarna penslar jag med sockerlag (2 delar socker, 1 del vatten) efter att jag har gräddat dem och strör sedan på pärlsockret. Det brukar bli toppen!
Kommentarer
Trackback