Nutelladagen!

Idag är det nutelladagen och det "firade" vi tidigare under dagen med belgiska våfflor toppade med lättvispad grädde, bananar och nutella (såklart).
Helt klart något av de godaste man kan äta. En superb kombination!
Det belgiska våffeljärnet har jag köpt på Lidl för under 200 kr. De brukar ha kampanj (åtminstone) en gång per år. Håll utsikt!
Receptet kommer från Leila.

Belgiska våfflor
2 ägg
125 g smör
2.5 dl mjölk
2 dl vatten
12 g färsk jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,75 dl vetemjöl
Smält smör till gräddning
2.5 dl mjölk
2 dl vatten
12 g färsk jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,75 dl vetemjöl
Smält smör till gräddning
Gör så här:
1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
2. Smält smöret.
3. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
6. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
2. Smält smöret.
3. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
6. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
7. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
8. Värm våffeljärnet.
9. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3–5 minuter.
10. Servera med valfria tillbehör.
Kommentarer
Trackback