Prinsesstårta


Tårtornas tårta måste väl ändå vara prinsessvarianten? Själv är jag varken så förtjust i marsipan eller denna typ av bakverk, men tårtälskare brukar aldrig kunna tacka nej till en andra (eller tredje) bit av den här. 

Själva botten gör jag alltid med en blandning av vete- och potatismjöl, som gör kakan porös och luftig.

Receptet på vaniljkrämen är Per Mobergs. Jag har testat en massa olika recept, bland annat Leilas, men Mobergs goda och fasta kräm är den absolut bästa tårtfyllningen, tycker jag.

PRINSESSTÅRTA

Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form, cirka 26 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en egen skål och rör sedan ner mjölet i äggblandningen (vispa inte).
Häll smeten i formen och grädda cirka 40 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt svalna och dela sedan botten i tre lika tjocka delar.

Vaniljkräm
1,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
2 st äggulor
1 msk socker
1 msk potatismjöl
4 st gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda mjölk, 1,5 dl grädde, äggulor, socker och potatismjöl i en kastrull. Värm på svag värmen under omrörning tills krämen tjocknat och första bubblan syns.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Krama ur bladen, lägg ner dem i den varma krämen och rör tills gelatinet smält.
Ställ kastrullen i kallt vatten så att krämen kallnar, rör om då och då.
Vispa 2 dl grädde och vaniljsocker till ett fast skum. Blanda till sist ner grädden i den kalla krämen.

Montering och garnering
2 dl fast hallonsylt
3 dl vispgrädde
1 marsipanlock
1 marsipanros
Florsocker

Gör så här:
Lägg en tårtbotten på ett fat. Bred på hallonsylt och ett lager kräm. Lägg på nästa botten och bred på resten av krämen. Vispa grädden och bred över den sista tårtbottnen till en jämn kulle.
Lägg på marsipanlocket och skär bort eventuellt överflöd av marsipan. Garnera med en ros och sikta gärna över florsocker precis innan servering.


Sega chokladsnitt


Min nuvarande favoritkaka, chokladsnitt (eller chokladbröd som vissa säger), får äran att inviga min nya blogg.
Knepet för att få småkakan så där härligt seg är att använda sirap istället för ägg. Här kommer mitt bästa recept!

SEGA CHOKLADSNITT
Cirka 50-60 stycken

200 gr smör
5 dl vetemjöl
2 dl socker
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk sirap

Garnering
Uppvispat ägg
Pärlsocker, chokladströssel eller annan garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Tärna smöret i mindre bitar och kör alla ingredienser i en matberedare. Alternativt blanda alla torra ingredienser i en skål/på bakbord innan du tillsätter tärnat smör och till sist sirapen. Arbeta degen smidig för hand.
Rulla ut till fyra längder, lika långa som plåten (använd två plåtar). Platta till dem lite, pensla på ägg och strö över pärlsocker/strössel.
Grädda cirka 14-18 minuter. Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är lite varma. Ljuvliga att äta både ljumna och avsvalnade.

RSS 2.0