Semmeltårta

En semla som räcker till många.
Ni har väl inte missat att det är fettisdagen idag? Jag är själv inget jättefan av fastlagsbullar, men många i min närhet avgudar bakverket.
Så i år bjöd jag bland annat på semmeltårta här hemma. Godare än en vanlig semla, i mitt tycke. Fyllningen blir jämt fördelad och man kan själv välja hur stor/liten bit man vill ha. (Nu tänker ni kanske: minisemlor, men jag tycker det är svårt att få dem lika saftiga som större varianter.)
SEMMELTÅRTA
1 tårta (12 bitar) och 6 normalstora semlor
Vetedeg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
Pensla med:
Ägg
Gör så här:
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela dagen i tre delar. Använd 2/3 till att baka ut en stor bulle, ca 22 cm i diameter. Platta till den något. Använd 1/3 till att baka ut 6 normalstora bullar. Lägg på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda de normalstora bullarna 8-10 minuter i mitten av ugnen. Grädda semmeltårtan i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Låt svalna.
Sedan är det bara att fylla med mandelfyllning och vispad grädde!
Gillar man inte mandelmassa kan jag varmt rekommendera Per Mobergs recept på vaniljkräm (som han använder i sin prinsesstårta). Tidsbrist? Gör vaniljkräm på vanlig marsansås och blanda ner lite vispad grädde!
Silviakaka

Enkel att lyckas med och fantastiskt god.
Silviakakan (som i vår familj går under namnet kokoskaka) är en gammal goding och en av mina absoluta favoriter. Genialisk i sin enkelhet!
Receptet kommer från min mamma (med en liiite ändring dock, jag använder alltid minst 2 tsk bakpulver medan originalreceptet endast rekommenderar 1 tsk).
SILVIAKAKA
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl ljummet vatten
Glasyren:
100 gr smör
1 dl strösocker
1 äggula
4 msk vaniljsocker
Garnering:
Kokosflingor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd försiktigt ner i smeten. Rör till sist ner vattnet.
4. Smöra och bröa (gärna med ett tunt lager mjöl) en springform ca 28 cm i diameter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Känn efter med en sticka.
6. Låt kakan svalna helt.
7. Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner resten av ingredienserna. Låt sjuda under konstant omrörning i cirka 2 minuter.
8. Häll över kakan och garnera med kokos.
Tips! Kakan kan även gräddas i en mindre långpanna. Tiden i ugnen behöver då kortas avsevärt och kanske bör du också dubbla mängden glasyr. Själv föredrar jag springformsvarianten veckans alla dagar.