Chokladfugdetårta



Denna smarriga chokladbomb görs med fördel dagen före servering så att den hinner så kallt länge. Det syns inte så jättebra på bilden, men kakan/tårtan består av en botten med en fudgekräm ovanpå. 

CHOKLADFUDGETÅRTA
10 bitar (minst!)

150 gr smör
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

Fudge
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gr mörk choklad
75 gr smör

Garnering
1 msk kakao

Gör så här:
Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
Pudra över kakao och ställ kallt tills det är dags att avnjuta kakan.
Servera gärna med lättvispad grädde.

Saffranscupcakes med frosting


Sent omsider bjuder jag nu på receptet till de saffranscupcakes jag bakade förra helgen. Lite oväntat gjorde dessa succé hos Jonathan (min sambo) som i vanliga fall inte är så förtjust i muffins och cupcakes... 

Det berodde nog på att dessa inte är så söta som många cupcakes tenderar att bli. Även frostingen blir frisk och fräsch med hjälp av lite citronsaft!

Receptet kommer från Leilas nya kokbok "Hello cupcake!". 

SAFFRANSCUPCAKES
12 st

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 gr smör
0,5 gram saffran (1 påse)
1 dl vispgrädde
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk rom (valfritt)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret med saffranet, rör i vispgrädden och låt koka upp. Blanda det med äggsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ned det i smeten. Smaksätt eventuellt smeten med rom.
Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter och låt sedan svalna. 

Cream cheese frosting
60 gr mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 gr philadelfiaost

Gör så här:
Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt. Bred frostingen på cupcakesen och garnera efter tycke och smak. 


Nu kickar jag igång bakjulen med saffransskorpor


Som jag har längtat...! Jag är en riktig juloman som gärna tjuvstartar med julmusik och julmust i oktober. Något bakverk har det dock inte blivit - förrän nu!

Tidigare i veckan gjorde jag årets första (men absolut inte sista) laddning av Leilas saffransskorpor. Sååå goda! Detta kan mycket väl vara mitt favoritrecept signerat tv-kocken.

SAFFRANSSKORPOR
Cirka 35 stycken

100 gr smör
1 gr saffran (två paket)
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl skållad och skalad sötmandel
Råsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker. Grädda dem mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

Ett välbeprövat recept som funkar varje gång! Imorgon planerar jag att fortsätta på jul- och saffranstemat genom att prova ett nytt recept på saffranscupcakes med frosting.
Återkommer med resultat!

Mörk chokladmousse


Gårdagens efterrätt blev en beprövad favorit - mörk chokladmousse serverad med en klick lättvispad grädde och hallon. Supergott om jag får säga det själv! Och dessutom superenkel att göra!

Tips: variera gärna moussen genom att välja smaksatt choklad ibland.

MÖRK CHOKLADMOUSSE
4 portioner

100 gr mörk choklad (jag använder helst Lindts mild 70%)
2 äggulor
2,5 dl vispgrädde

Gör så här:
Smält choklad över ett vattenbad eller i micron. Låt svalna något. Vispa sedan ner äggulorna, en i taget. Vispa grädden fluffig i en egen skål. Rör försiktigt ner lite av grädden i chokladblandningen och blanda sedan i resten (vispa ej för kraftigt).
Häll upp i portionsskålar och låt stå i kylen i minst en timme före servering.
Garnera gärna med lite grädde och valfria bär innan du avnjuter denna chokladbomb!

PS! Idag, söndag, avnjöt jag den sista biten av förra helgens semifreddo. Fortfarande sååå smaskig! Måste nog göra en ny snart att ha på lut i frysen...

RSS 2.0