Syndigt god nutellasemifreddo


Är Nutella någonting för dig? Och gillar du mäktiga bakverk? Är svaret dubbelja kommer du att ÄLSKA den här semifreddon. Den godaste dessert jag ätit på mycket länge!

Vissa av våra gäster som fick testa tårtan i lördags orkade bara av en liten bit (den är som sagt väldigt maffig) men jag åt tills jag nästan sprack (det vill säga tre inte allt för små bitar). Även 2,5-åriga sonen gav semifreddon höga betyg och satte i sig två hela bitar!

Receptet har jag hittat på Matplatsen - en härlig blogg som jag ofta inspireras av.

NUTELLASEMIFREDDO
Cirka 10 portioner

2 marängbottnar (en förpackning)
4 ägg
2 msk socker
5 dl grädde
1 burk Nutella (cirka 400 g)

Gör så här:
Separera gulor från vitor (det är mycket viktigt att skål och vispar till vitorna är rena). Vispa vitorna till ett fast skum med 1 msk socker. Vispa gulorna luftiga med 1 msk socker i en annan bunke, och vispa till slut grädden för sig.
Lägg en marängbotten i en springform och krossa den andra. Vänd varsamt ihop vitorna, gulorna, grädde och den krossade marängen. Ringla ner Nutella (värm den lite i micron så den blir lite rinnig) så att det blir ränder i smeten. Fyll upp smeten i formen över den hela marängbottnen.
Frys tårtan i minst fyra timmar innan servering, gärna över natten. (Servera eventuellt med färska jordgubbar till.)

Som tur är finns det fortfarande en liten bit kvar i frysen som ligger och väntar på mig...

Världens bästa morotskaka


Mums för morotskaka! Och det här är det absolut bästa recept jag någonsin provat! Det kommer från min kära vän Lisa som i sin tur fått det av en vän som jobbar på café.

Eftersom jag alltid älskat denna kaka har jag testat ett antal olika recept genom åren, så som Leilas och Rosendals omtalade morotskaka. 
Men det finns inget som slår den här mixen mellan sött och fräscht! Och kokosflingorna är verkligen pricken över i! 

MOROTSKAKA
En sats är lagom för en mindre springform (jag använde 20 cm i diameter). Dubblar du receptet räcker det till en mindre långpanna/ugnsform och vill du använda en vanlig långpanna får du trippla receptet.

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3/4 matolja
3 dl finrivna morötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bikarbonat, kanel, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke och vänd försiktigt ner det i äggblandningen. Rör till sist ner matoljan och de rårivna morötterna.
Smörj och bröa en form och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara torr. Låt kakan svalna helt.

Glasyr:
50 gr philadelphiaost
30 gr smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
Kokos

Gör så här:
Vispa smöret mjukt med elvisp. Tillsätt philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker och vispa frostingen luftig. Bred ut över kakan och garnera med kokos.

Ett tips! Jag tycker att kakan är som godast att äta kylskåpskall, så jag låter den alltid vila kallt en stund innan jag sätter på kaffet.

Nutellawhoppies, gudagott!



Mums, säger jag bara! Nutellawhoppies (Leilas recept) är något av det godaste jag har bakat på mycket länge!

Jag och stora sonen bakade ett lass kakor tidigare i veckan, och idag bjöd vi på dem till fikastuden när vi träffade pojkarnas kusin Elvira för första gången. Fast givetvis hade vi tjuvsmakat före...

Innan jag bakade whoppies för första gången trodde jag att det var ganska små kakor i stil med macarons, men whoppies är en betydligt större kaka. Och enligt mig mycket godare också! (Den påminner rätt mycket
om cupcakes.)

NUTELLAWHOPPIES
20 dubbla kakor

3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gr smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 gr mörk choklad 70%

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smetet.
Hacka chokladen grovt, smält den över vattenbad (eller försiktigt i micron) och blanda ner i smeten.
Klicka eller spritsa ut smeten på bakplåtspapper (klickarna ska vara stora som femkronor).
Grädda dem i omgångar i mitten av ugnen i cirka tio minuter. Låt dem svalna helt.

Nutellafrosting
1 dl Nutella
4 dl florsocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
150 gr philadelfiaost
1 msk kaffe

Gör så här:
Rör Nutella, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelfiaost krämigt. Tillsätt kaffe och vispa frostingen krämig med elvisp.
Fyll en spritspåse med rundtyll och spritsa frostingen på undersidan av en kaka. Lägg ihop med en annan kaka.
Spritsa eventuellt en klick frosting på toppen och garnera med en hasselnöt. (Jag valde att garnera med perlinis istället, som ni ser på bilden.)

Lyd mitt råd: testa dessa gudomliga bakverk bums!

Hello cupcake!


Förra veckan kom Leilas nya bakbok "Hello cupcake!" ut och jag har givetvis lagt vantarna på ett ex.

Jag tillhör dem som avgudar hennes tidigare böcker, speciellt underbara "A piece of cake". Bland tv-kockens fanskara finns även min 2-åriga son! Sonen älskar att slå sig ner i soffan med hennes böcker, bläddra sida för sida och berätta vilka recept han vill testa (de flesta!).

Och ja, jag gillar även Leilas nya alster. Bilderna är gudomligt vackra och jag blir sugen på att provbaka allt!

White princess cupcakes, Nutellawhoopies och Saffranscupcakes står högst upp på listan. Kanske hinner jag och sonen med en liten bakstund i eftermiddag när han kommer hem från dagis...

Brownie cupcake med chocolate fudge frosting



Dessa ljuvliga chokladcupcakes bjöd vi på när lilleman döptes i sommar (istället för doptårta). Väldigt maffiga men helt underbara, speciellt för chokladomanen!

Det är bra om du har tillgång till en hushållsvåg när du bakar dessa cupcakes eftersom receptet, som är från bloggen "Joy of baking", står i gram.

BROWNIE CUPCAKES
12 st

120 gr mörk choklad
120 gr smör
250 gr socker
1 tsk äkta vaniljpulver
3 ägg
95 gram mjöl
1/4 tsk salt

Gör så här:
Värm ugnen till 170 grader. Smält chokladen tillsammans med smöret. Låt svalna ett par minuter. Rör ner (du behöver inte vispa) socker, vaniljpulvret och äggen ett i taget. Blanda väl mellan varje ägg. Tillsätt till slut mjöl samt salt och rör om ordentligt. Fördela smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter. Grädda inte för länge, kakan ska vara lite kladdig. Låt svalna helt innan du garnerar med glasyren.

Chocolate fugde frosting
150 gr smör
120 gr mörk choklad
160 gr florsocker
1,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Smält chokladen och låt svalna. Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsockret lite i taget under omvispning, samt vaniljpulvret. Vispa blandningen ljus och fluffig. Tillsätt chokladen under omvispning och vispa sedan frostingen slät. Garnera på valfritt sätt.


RSS 2.0