Mini lemon poppy seed cupcakes

Note to self: Använd färgglada formar nästa gång! 
 
Citron och vallmofrön är en spännande och faktiskt väldigt god kombination. Ett roligt alternativ när man lessnat på regelrätta citroncupcakes (som jag dock gillar väääldigt mycket!). 
 
Receptet, Leilas, utgår från att man ska göra vanliga cupcakes. Jag valde dock att göra en minivariant (skulle servera dem på ett dessertbord), så jag fick ut minst 35 stycken och gräddade dem kortare tid. 
 
LEMON POPPY SEED CUPCAKES
12 st
 
3 st ekologiska ägg 
2,5 dl strösocker 
1 tsk vaniljsocker 
100 g smör 
1 dl mjölk 
3,5 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
1 st nypa salt 
1 dl blå vallmofrö 
Skal av 2 citroner och saft av 1 citron (min citronsmak blev liiite för mesig, nästa gång smakar jag av smeten och tillsätter ev. mer citron) 
 
Lemon cream cheese frosting
60 g mjukt smör 
5 dl florsocker 
1 tsk vaniljsocker 
Skal av 2 citroner och saft av 0,5 citron 
100 g Phiadelphiaost 
Vallmofrö till garnering
 
Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Blanda i rivet skal av saften av en citron. Tillsätt vallmofrö och ytterligare rivet citronskal och citronsaft.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. (Jag gräddade mina mini-varianter i 10-12 minuter.) Låt svalna.
8.Gör frostingen. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, rivet citronskal, citronsaft och phiadelphiaost krämigt.
9. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med vallmofrö och ev. vita vinbär. 
 

American pancakes birthday style

 
Fantastiska american pancakes smaksatta med vanilj och citronskal, mums! 
 
I lördags, på min sons födelsedag, serverade jag dem dagen till ära med hallon, vispgrädde, rumsvarm nutella och kulört strössel. 
 
En hit, både bland stora och små! Det smarriga receptet är Leilas. 
 
AMERICAN PANCAKES 
8 st (vi brukar få ut 5-6 st)
 
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Skal av 1 citron
2 msk smör
2,5 dl mjölk
1 ägg 
 
Gör så här:
1. Blanda vetemjöl,bakpulver, salt, strösocker, vaniljsocker och rivet citronskal i en bunke.
2. Smält smöret, vispa ihop med mjölk och ägg. Rör ner det i bunken med de torra ingredienserna.
3. Grädda dem gyllene i smör i en medelvarm stekpanna.

Enklaste marängtårtan

 
Enklaste, snabbaste och godaste tårtan: varva köpta marängbottnar, daimgrädde (grädde med krossad daim) och färska jordgubbar.
 
Toppa med krossad daim och servera bums! (Får tårtan stå för länge före servering mjuknar nämligen marängen...)
 
Har de senaste dagarna letat inspiration till en tårta som funkar för min yngre son som är äggallergiker. Hade ALDRIG kunnat gissa det, men tydligen är de flesta köpta marängbottnar äggfria (?!).
 
Så när han fyller 2 i morgon blir det en variant på denna! 

Nyårsdessert anno 2012

 
2012 års avslutning i dessertväg blev grymma "Oreo mud cake deluxe". Mastig och chokladig till max! 
 
Receptet hittade jag på bloggen "Bakspecialisen Jessica" (och kakan på bilden är gjord av mina fina vänner Elin och Åsa). 
 
OREO MUD CAKE DELUXE
1 kaka (räcker till mååånga då den är mäktig) 
 
Botten:
150 g smält smör 
3 dl strösocker 
1 dl kakao 
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 förpackning Oreokakor

Fyllning och topping:
300 g vit choklad
100 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
1-2 dl grädde
1 förpackning Oreokakor Mini
1 påse Marshmallows Mini
1 dl O´hoy chokladsås

Gör så här:
1. Smält smöret (i en rejäl kastrull, det är den du rör ihop allt i) och låt det svalna av lite.
2. Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
3. Grovdela Oreokakorna och blanda med i smeten.
4. Häll smeten i en rund smörad och bröad springform.
5. Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna lite.
6. Finhacka chokladen till fyllningen, värm grädde i en kastrull och rör ner chokladen.
7. Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar)
8. Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan, spara lite marshmallows till topping.
9. Häll över fudgesmeten och häll på resterande marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över chokladsås.
10. Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2 timmar, den blir ännu bättre med tiden.
 
PS! Vi avnjöt den naturell men jag gissar att en klick lättvispad grädde skulle passa gudomligt till.... 

RSS 2.0