Bästa kärleksmumsen

Halvfrysta kärleksmums – precis som jag vill ha dem!
Dessa kärleksmums, orginalrecept Leila, är de absolut bästa. De älskade kakorna (även kallad mockarutor) går hem hos både stora och små, och är min äldsta sons favorit!
Då dessa kakor är bakade till redan nämnda sonens kalas pimpade jag dem med kulört strössel, men får jag välja toppas de med kokos.
Kärleksmums
24 stora bitar
2 dl vatten
300 g smör
200 g ljus choklad
300 g smör
200 g ljus choklad
Chokladglasyr
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk choklad
Topping
2 dl kokosflingor eller strössel
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dem i äggsmeten.
4. Tillsätt vatten och smält smör.
5. Klä en 40x30 cm långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
6. Strö över grovt hackad choklad.
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Låt svalna.
8. Koka upp vispgrädde, häll i espressokaffe och låt svalna något.
9. Smält ner finhackad choklad och glasera kakan.
10. Strö över kokos och låt glasyren stelna, gärna i kylen.
11. Skär kärleksmumskakan i rutor.
Mjuka chocolate chip cookies

Dessa godingar är en annan, mycket mjukare, variant på den traditionella cookien.
Mjuka chocolate chip cookies med Smarties
Cirka 16 st
170 g smör, rumstempererat
1 3/4 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 tsk vaniljpulver
Knappt 5 dl vetemjöl
2 tsk maizena
1 1/2 tsk bakpulver
100 g chocolate chips eller hackad choklad
100 g Smarties eller Nonstop
Gör så här:
1. Vispa smör, farinsocker, strösocker, ägg och vanilj fluffigt.
2. Blanda vetemjöl, maizena och bakpulver i en annan skål och blanda sedan ner i äggblandningen.
3. Blanda till sist ner chokladen.
4. Rulla sedan degen till ca 15-16 bollar och tryck ner en massa Smarties eller Nonstops i varje boll. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.
5. Värm ugnen till 175 grader och grädda kakorna i 11-12 minuter, direkt från kylen. Låt svalna.

Nutelladagen!

Idag är det nutelladagen och det "firade" vi tidigare under dagen med belgiska våfflor toppade med lättvispad grädde, bananar och nutella (såklart).
Helt klart något av de godaste man kan äta. En superb kombination!
Det belgiska våffeljärnet har jag köpt på Lidl för under 200 kr. De brukar ha kampanj (åtminstone) en gång per år. Håll utsikt!
Receptet kommer från Leila.

Belgiska våfflor
2 ägg
125 g smör
2.5 dl mjölk
2 dl vatten
12 g färsk jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,75 dl vetemjöl
Smält smör till gräddning
2.5 dl mjölk
2 dl vatten
12 g färsk jäst
0,5 tsk salt
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
6,75 dl vetemjöl
Smält smör till gräddning
Gör så här:
1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
2. Smält smöret.
3. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
6. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
2. Smält smöret.
3. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
6. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
7. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
8. Värm våffeljärnet.
9. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3–5 minuter.
10. Servera med valfria tillbehör.
Enklaste glasstårtan

Köp glass i rund förpackning (jag valde Oreo-glass). Klipp upp förpackningen och placera glassen på ett fint tårtfat.
Garnera med spritsad grädde och småkakor (mini-oreos i mitt fall). Toppa evenutellt tårtan med födelsedagsljus och andra dekorationer. Ta-da, klart!
Tårta med centerfluff och hallonmousse

En av tårtorna som vi serverade på lillemans 3-årskalas var denna variant med hallonmousse och centermouss med hackad center. Riktigt god!
Centerfluff
Räcker till 1 tårtlager (det blir ganska mycket)
180 g centerchoklad
3 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Dela centern i halvor och värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka, vilket är mycket viktigt.
1. Dela centern i halvor och värm försiktigt upp grädden utan att den börjar koka, vilket är mycket viktigt.
2. Häll i chokladen och smält på svag värme tills allt är smält.
3. Ställ centergrädden i kylen och låt den stå i minst 6 timmar, gärna över natten.
4. Vispa sedan upp centergrädden till härligt fluff med elvisp.
Hallonmousse
Räcker till 1 tårtlager
200 g frysta hallon
En knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
En knapp dl florsocker
100 g färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
Gör så här:
1. Koka upp de frysta hallonen, låt koka 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund.
2. Blanda cirka hälften av hallonmoset med färskosten.
3. Blötlägg gelatinbladen, vispa grädden.
4. Smält gelatinbladen i andra hälften av hallonmoset, låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskostgrädden.
5. Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.
