Citruscheesecake med pepparkaksbotten

En cheesecake är den bästa juldesserten (enligt mig i alla fall)! Ännu fräschare blir det om man gör en med apelsin- eller citrussmak.
Apelsinstrassburgare med chokladkräm
Detta recept har jag lånat från den härliga tidningen "Baka". Jag klippte ut det redan i fjol men då räckte varken tiden eller orken till. Men nu så! För mig är strassburgare verkligen jul. Bara 2 dagar kvar till dopparedan nu...
APELSINSTRASSBURGARE MED CHOKLADKRÄM
10 dubbla kakor (jag fick ut 17)
250 gr smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
1 apelsin, rivet skal
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en pösig smet. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget och rör kraftigt mellan tillsatserna.
Riv skalet av apelsinen och rör ner det. Fyll smeten i en kakspruta (sprits med stjärntyll gärna) och spritsa ut cirka 20 längder på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna.
Chokladkräm
1,5 dl vispgrädde
125 gr mörk choklad 70%
1 msk smör
Gör så här:
Koka upp grädden och ta sedan kastrullen från värmen. Finhacka choklad och rör ner den i grädden tillsammans med smöret. Vispa samman till en tjock, krämig smet. Låt svalna i rumstemperatur.
När kakorna svalnat och chokladkrämen stelnat: bred chokladkräm på hälften av kakorna och lägg ihop dem med resten. Förvara svalt.
Mariannetryffel

MARIANNETRYFFLAR
30 st Mariannekarameller
Gör så här:
Runda tryfflar med vit choklad: Om du vill göra runda tryfflar låter du smeten vila en timme i kylen. Ta sedan ut och rulla till bollar (om smeten kletar ta lite kakao i händerna). Lägg dem i frysen 15 minuter. Smält vit choklad och doppa tryfflarna. Ställ kallt att stelna.
Pepparkaksmuffins med frosting


Saffranskakan: en gammal goding

Vad vore december utan minst en nybakad saffranskaka?
I år valde jag att testa Leilas saffranskaka. God, absolut. Men min mammas recept (med gräddfil) är MINST lika god faktiskt... Den står i tur!
LEILAS SAFFRANSKAKA
3 ägg
Garnering:
Gör så här:


Godaste kolan!

Jag brukar inte vara något större fan av hemkokad kola... Men efter att ha gjort och smakat denna har jag totalt vänt på steken.
Så. Himla. God.
Receptet kommer från en äkta kolamakare, Pärlans konfektyr. Har ni inte redan testat denna, gör det. Bums!
3 dl socker
Gör så här:
Rocky road med cashewnötter

Dessa numera smått kultförklarade godsaker, signerade Leila, bjöd min vän Elin nyligen på. Hon hade dock bytt ut jordnötterna i originalreceptet mot cashewnötter. Mums! Nästa gång jag bakar dessa ska jag nog testa med min favorit, mandel...
ROCKY ROAD À LA ELIN
600 gr mörk choklad
Gör så här: Smält chokladen över en vattenbad. Tabort från värmen och rör ner samtliga ingredienser. Bred ut i en form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp och skär sedan i lagom stora bitar.
Chokladris

Superenkelt - och riktigt gott - godis som passar perfekt att göra tillsammans med barn. De på bilden ovan har min son Elliot gjort och garnerat. Fina va?
CHOKLADRIS
Gör så här: