Citruscheesecake med pepparkaksbotten



En cheesecake är den bästa juldesserten (enligt mig i alla fall)! Ännu fräschare blir det om man gör en med apelsin- eller citrussmak.

I mitt recept har jag också bytt ut digestivekexen mot pepparkakor för att den ska kännas extra julig.

Apelsinstrassburgare med chokladkräm



Detta recept har jag lånat från den härliga tidningen "Baka". Jag klippte ut det redan i fjol men då räckte varken tiden eller orken till. Men nu så! För mig är strassburgare verkligen jul. Bara 2 dagar kvar till dopparedan nu...


APELSINSTRASSBURGARE MED CHOKLADKRÄM
10 dubbla kakor (jag fick ut 17)

250 gr smör
1 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
1 apelsin, rivet skal

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en pösig smet. Tillsätt potatismjöl och vetemjöl, lite i taget och rör kraftigt mellan tillsatserna.
Riv skalet av apelsinen och rör ner det. Fyll smeten i en kakspruta (sprits med stjärntyll gärna) och spritsa ut cirka 20 längder på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna.

Chokladkräm
1,5 dl vispgrädde
125 gr mörk choklad 70%
1 msk smör

Gör så här:
Koka upp grädden och ta sedan kastrullen från värmen. Finhacka choklad och rör ner den i grädden tillsammans med smöret. Vispa samman till en tjock, krämig smet. Låt svalna i rumstemperatur.
När kakorna svalnat och chokladkrämen stelnat: bred chokladkräm på hälften av kakorna och lägg ihop dem med resten. Förvara svalt.


Mariannetryffel


MARIANNETRYFFLAR
ca 30-40 st

30 st Mariannekarameller
250 gr mörk choklad
1 dl vispgrädde

Gör så här:
Krossa Mariannegodisarna fint, se till så att inga stora bitar är kvar. Finhacka chokladen.
Värm grädden i en kastrull och ta av från plattan. Rör ner chokladen i grädden. Tillsätt Mariannekrosset och rör tills allt är smält.
Häll tryffelsmeten i små aluminiumformar (eller använd små teskedar att fylla formarna med). Ställ kallt att stelna.

Runda tryfflar med vit choklad:
Om du vill göra runda tryfflar låter du smeten vila en timme i kylen. Ta sedan ut och rulla till bollar (om smeten kletar ta lite kakao i händerna). Lägg dem i frysen 15 minuter. Smält vit choklad och doppa tryfflarna. Ställ kallt att stelna.

Pepparkaksmuffins med frosting


Saffranskakan: en gammal goding


Vad vore december utan minst en nybakad saffranskaka?

I år valde jag att testa Leilas saffranskaka. God, absolut. Men min mammas recept (med gräddfil) är MINST lika god faktiskt... Den står i tur!

LEILAS SAFFRANSKAKA


3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gr smör
1 dl mjölk
0,5 gr saffran (1 paket)
1 msk ljus rom (valfritt, jag uteslöt det)
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Garnering:
Florsocker

Gör så här:
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret tillsammans med saffran, rör ner mjölk och rom. Blanda sedan med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en egen bunke och vänd försiktigt ner i smeten.
Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor.
Grädda kakan i 175 grader i mitten av ugnen. Känn efter med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna någon och stjälp sedan upp på ett brödgaller eller en tallrik.
Pudra gärna över florsocker vid garnering.




Godaste kolan!


Jag brukar inte vara något större fan av hemkokad kola... Men efter att ha gjort och smakat denna har jag totalt vänt på steken. 

Så. Himla. God.

Receptet kommer från en äkta kolamakare, Pärlans konfektyr. Har ni inte redan testat denna, gör det. Bums!

VANILJKOLA MED HAVSSALT
ca 60 kolor

3 dl socker
1 dl glykos
80 gr osaltat smör
2 dl grädde
1 tsk havssalt
1 vaniljstång
Extra havssalt att strö på toppen

Gör så här:
Koka upp socker och glykos i en tjockbottnad gryta till cirka 170 grader, den har då karamelliserats och blivit bärnstensfärgad (detta moment sket jag dock i, och kolorna blev supergoda ändå!).
Hetta upp grädde, smör, havssalt och utskrapad vaniljstång i en kastrull. Rör försiktigt ner blandningen i det karamelliserade sockret.
Koka upp till 124 grader, kolla med termometer (eller gör kulprov).
Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper och strö över lite havssalt.
Låt kolan stelna några timmar i rumstemperatur innan du skär den i bitar.

Rocky road med cashewnötter


Dessa numera smått kultförklarade godsaker, signerade Leila, bjöd min vän Elin nyligen på. Hon hade dock bytt ut jordnötterna i originalreceptet mot cashewnötter. Mums! Nästa gång jag bakar dessa ska jag nog testa med min favorit, mandel... 

Jag måste dock erkänna att jag inte riktigt förstår hypen med rockysarna. Goda, absolut. Men inte sååå underbara som många verkar tycka. Själv nöjer jag mig ofta med att bara göra halva satsen då de är rätt maffiga.

ROCKY ROAD À LA ELIN
Ett stort lass!

600 gr mörk choklad
2 påsar Dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta cashewnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här: Smält chokladen över en vattenbad. Tabort från värmen och rör ner samtliga ingredienser. Bred ut i en form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna i kylskåp och skär sedan i lagom stora bitar.

Chokladris


Superenkelt - och riktigt gott - godis som passar perfekt att göra tillsammans med barn. De på bilden ovan har min son Elliot gjort och garnerat. Fina va?

För mig passar chokladris extra bra att göra nu i juletid eftersom min mor har serverat dessa sötsaker varje jul sedan jag var liten! Hon brukar dock använda vårgårdaris, själv valde jag flingorna Rice Krispies vilket också blev supergott.

CHOKLADRIS
Ca 25 st

150 gr valfri choklad
3 dl puffat ris
Strössel
Små formar

Gör så här:
Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Ta bort från värmen och rör ner 3 dl puffat ris. Klicka ut i små pappersformar. Garnera eventuellt med strössel. Förvara svalt.

TIPS! Variera gärna chokladriset genom att använda smaksatt choklad eller rör ner något gott, så som rivet apelsinskal eller kanske lite hackad mandel. Använd fantasin!

RSS 2.0