Polly- och hallontårta



Idag fyller familjens minsting 1 år. Vilket vi såklart har firat med en tårta!

Denna gång gjorde  jag små chokladbottnar (20 cm i diameter) fylld med pollymousse (2 dl grädde, 100 gr polly) och rårörda hallon (200 gr hallon, 2 tsk marsanpulver). Tårtan är sedan spacklad med grädde och garnerad med färska hallon och pollygodisar. 

Mycket smaskig men också rätt så mastig, som de flesta tårtor brukar vara.

Tyvärr är ju lilleman både ägg- och mjölkallergiker så han fick aldrig smaka sin egen tårta. Som tur är blev hans specialmuffins med Go green-"grädde" och färska hallon också en hit!

Butterkaka i långpannan



Dessa bullar (receptet kommer från tidningen "Hembakat" men min mamma gör också en liknande variant) är både superenkla och supersaftiga! En riktig hit, menar alla som smakat.

BUTTERKAKA I LÅNGPANNAN
24 bullar

50 g jäst för söta degar
2 dl standardmjölk
200 g mjukt smör
3/4 dl socker
2 ägg
10-11 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt

Gör så här: Smula ner jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig. Klicka i det riktigt mjuka smöret. Blanda i socker, ägg och mjöl. Arbeta degen med degkrokar i 8 till 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta några minuter till. Låt degen jäsa under bakduk på varm plats i ca 40 minuter. Under tiden gör du fyllningarna, se nedan.

Fyllning 1
4 dl vaniljkräm

Gör så här: Gör vaniljkrämen enligt förpackningen så att det blir 4 dl fast kräm.

Fyllning 2
200 g mjukt smör
1 1/2 dl socker
1-2 msk malen kanel

Gör så här:
Rör mjukt smör, socker och kanel till en smet (jag brukar använda elvispen).

Pensling och garnering
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här: När degen jäst färdigt, ta ut 1/3 av degen. Kavla ut den biten till en platta med samma yta som en plåt, 25 x 40. Lägg den tunna degplattan på plåten, klädd med bakplåtspapper, och bred vaniljkrämen ovanpå.
Kavla ut resten av degen till en cirka 60 x 30 cm stor degplatta. Bred fyllning nr två över och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i 24 bitar. Lägg bitarna på vaniljkrämen, ganska tätt ihop.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker (kan uteslutas).
Låt butterkakan jäsa på varm plats utan bakduk i cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna innan du skär i förslagsvis 24 stora bitar.

Dubbla nötmaränger med moccakräm


Det här underbara receptet har jag fått av min mormor (en äkta bullmormor som både gör fantastiska kanelisar och småkakor).

I julas tog hon med dessa pimpade maränger till oss och tre dagar senare hade vi (framförallt jag och mamma) renskrapat burken...

Så goda att jag knappt kan beskriva dem. Starkt beroendeframkallande!

DUBBLA NÖTMARÄNGER MED MOCCAKRÄM
Ca 25-30 dubbla kakor 

200 gr malda hasselnötter (eller malda mandlar)
5 dl florsocker
4 äggvitor

Gör så här:
Blanda malda hasselnötter med florsocker. Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan bunke. Rör försiktigt ner nötblandningen i äggvitorna.
Klicka ut kaksmeten på plåtar med bakplåtspapper, cirka 1 tsk per kaka.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Moccakräm

1 dl starkt kaffe
1 msk vetemjöl
1 äggula
125 gr smör
1/2 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Koka upp kaffe och vetemjöl i en kastrull. Låt sjuda i ett par minuter tills smeten tjocknar. Ta av från värmen och rör ner äggulan. Låt svalna helt. Rör sedan ner smör, florsocker och vaniljsocker till en slät kräm.
Sätt ihop kakorna två och två med moccakräm mellan. Förvara svalt.

Tips!
Kakorna går även att frysa med moccakrämen. Ta fram strax före fikat och ät halvtinande. Underbart gott!

Bästa tipset: mixa chokladbollarna!

Tanken var att fota ett gäng chokladbollar i en Iittalaskål men dagen efter baket fanns bara två små sötsaker kvar...

Här hemma kör vi alltid chokladbollssmeten i en matberedare, eftersom det blir hundra gånger godare!

Dessutom fuskar vi inte med råvarorna utan använder (oftast) Valhronas lyxiga kakao och självklart äkta smör.

En favorit bland både stora och små!

CHOKLADBOLLAR
ca 15 st

Jag utgår från ett vanligt recept på chokladbollar men tillsätter lite mer, 1-2 dl, havregryn för att smeten inte ska bli för lös.

100 gr rumstempererat smör
1,5 dl socker
4-5 dl havregryn (i originalreceptet 3 dl om du INTE mixar)
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe
1 dl kokosflinor till garnering

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en matberedare (börja med den mindre mängden havregryn). Forma runda bollar och rulla i kokos. Förvara svalt.

Tips!
Variera gärna chokladbollarna och byt ut kokosflingorna mot pärlsocker eller färgglatt strössel, varför inte smaksatt?

Katalanska maränger


Maränger med smak av ljuvlig choklad.

KATALANSKA MARÄNGER
9 st (jag fick ut 14 st)

7 äggvitor
5 1/4 dl strösocker
Saften från en halv citron
100 gr mörk kvalitetschoklad, 70%

Gör så här:
Blanda äggvita, saften från citronen och socker i en rostfri bunke. Sänk bunken i vattenbad över kokande vatten och rör tills sockerkristallerna löst sig, ca 60-65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen med en elvisp tills den kallnat.
Smält chokladen och vänd ner så att marängen blir randig (rör inte för mycket då blir den brun, inte randig).
Klicka ut marängen i muffinsformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 130 grader i cirka 1 timme, marängerna ska vara lite sega i mitten.

Kakklubbor signerade Elliot

Saltlakritsflakes, citrusströssel, snöflingor, polkaströssel, golden perlinis... I olika storlekar och former. Min äldsta son älskar verkligen att baka och pyssla! 

"Mamma, kan vi baka idag? Kakklubbor?"

Orden är min snart treårige sons. Efter att jag hämtat honom på dagis har vi ett par timmar att slå ihjäl innan det är dags att börja med middagen.

Och vad passar då bättre än att baka? Ingenting. Och får Elliot dessutom sin vilja igenom (det vill säga, att göra cake pops) då är lyckan gjord.

Igår testade vi att byta ut standardkexet Ballerina kladdkaka mot Oreos - och ta mig tusan, de blev ännu godare!

OREO-CAKE POPS
Ca 12 st (beroende på storlek)

1 paket Oreo-kex
50 gr philadelphiaost
150 gr choklad, valfri smak (vi valde barnfavoriten mjölkchoklad)

Gör så här:
Krossa kexen i en matberedare eller mixer, tillsätt sedan philadelphiaosten. Rullen degen till små bollar. Lägg in i kylen i cirka 30 minuter.
Smält chokladen. Doppa ena pinnänden i chokladen och tryck ner i kakan (detta gör att pinnen fäster bättre). Doppa sedan hela bollen i chokladen. Garnera med valfritt strössel. Låt stelna.

PS. Låt gärna stå kallt en stund innan servering. I vår familj föredrar vi dem absolut kylskåpskalla, mums!

Kardemummaskorpor



Receptet har jag hittat i en gammal goding till bok, Leilas "A piece of cake" och där kallas dessa "Mormors goda kardemummaskorpor".

Första gången jag bakade dem var det som present till min mamma men efter att ha tjuvsmakat en insåg jag att de verkligen föll mig i smaken. Så sedan dess har dessa förgyllt mina egna bakburkar många gånger.

KARDEMUMMASKORPOR
ca 35 st

1 tsk kardemummakärnor
100 gr mjukt smör
1 dl strösocker
0,5 dl råsocker
1 vaniljstång
2 ägg
1 dl sötmandel
1 bittermandel (jag använde essens)
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Stöt kardemumman i en mortel. Vispa smör, socker, råsocker, delad och urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt. Rör ner ett ägg i taget.
Hacka sötmandlarna grovt och riv bittermandeln.
Blanda all mandel med vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i smeten.
Forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda längderna i 175 grader mitt i ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut dem och sänk värmen till 125 grader.
Skär längderna i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten (med snittytan uppåt).
Torka skorporna ytterligare cirka 10 minuter tills de är helt torra. Själv brukar jag låta skorporna stå kvar i ugnen efter att jag stängt av den - för att få dem ännu godare och "krispigare"...

Sirapssnitt


Gamla hederliga sirapssnitt blir en fin gå bort-present i en cellofanpåse med vackra
band. För vem gillar inte sega kolakakor?

Påsen på bilden gav vi våra grannar när de bjöd på god middag tidigare ikväll.

Eftersom vi inte känner dem jättebra (ännu) var det hyfsat svårt att välja ut en godsak att baka. Jag körde därför på ett säkert kort - sirapssnitt (eller kolakakor som vissa säger). ALLA jag känner gillar denna småkaka!

Receptet har jag lånat från boken "Söta saker", fast liknande finns nästan överallt. Goda blev de i alla fall!

SIRAPSSNITT
ca 30 kakor

100 gr rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
1 msk vaniljsocker
2-2 1/2 dl vetemjöl (jag tog 2 1/4 dl enligt Leilas recept)
1/2 tsk bikarbonat

Gör så här:
Blanda smör och socker (gärna med elvisp så att det blir riktigt krämigt). Rör i sirap och vaniljsocker och sist vetemjöl blandat med bikarbonat.
Rulla degen till två längder, lika långa som en bakplåt. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i cirka 15 minuter, tills de är gyllende.
Skär dem i sneda bitar, cirka två centimeter tjocka. Låt svalna på plåten.

RSS 2.0